Waarom Muziekles?

Waarom muziekles?

Muziek, en het maken van muziek is erg belangrijk voor ons als mensen! Je hoeft niet muzikaal te zijn om een instrument te leren bespelen.

Zeker in de huidige tijd denken wij dat muziek en sport 2 hele belangrijke onderdelen zijn voor ons brein. Waar veel informatie snel voor handen is en ons brein continu aan staat met alle (digitale) prikkels om ons heen, hebben we muziek en sport nodig om zowel vaardigheden van ons brein te trainen als ontspanning en afleiding te bieden. 

Het bespelen van een instrument heeft de volgende invloeden op ons brein:

  • Verbeterde cognitieve vaardigheden: Het maken van muziek vereist het gebruik van verschillende cognitieve functies, zoals geheugen, aandacht, en motorische vaardigheden. Door regelmatig muziek te maken, kunnen deze vaardigheden worden versterkt en verbeterd.
  • Ontwikkeling van motorische vaardigheden: Het bespelen van een instrument vereist precisie en coördinatie tussen handen, vingers en soms zelfs andere lichaamsdelen. Dit helpt bij het verbeteren van fijne motorische vaardigheden en algemene motorische controle.
  • Versterking van het geheugen: Het leren van muziekstukken en het spelen van muziek vereist het gebruik van het geheugen. Dit kan zowel het kortetermijngeheugen als het langetermijngeheugen versterken en verbeteren.
  • Stimulatie van verschillende hersengebieden: Muziek maken activeert verschillende delen van de hersenen, waaronder de auditieve cortex, motorische cortex en emotionele centra. Dit kan leiden tot een algehele versterking van de hersenactiviteit en connectiviteit.
  • Stressvermindering: Het maken van muziek kan een ontspannend effect hebben en stress verminderen. Het luisteren naar muziek kan al rustgevend zijn, maar het actief maken van muziek kan nog krachtiger zijn als het gaat om stressvermindering.
  • Verbeterde emotionele expressie: Muziek maken stelt mensen in staat om hun emoties op een diepere en expressievere manier te uiten. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van emotionele intelligentie en het vermogen om emoties te herkennen en te begrijpen, zowel bij zichzelf als bij anderen.

Dit is uiteraard enorm belangrijk voor de ontwikkeling van het brein van een kind, daarom beginnen wij ook al met muziekles vanaf 4 jaar. Maar zeker ook voor volwassen leerlingen en leerlingen op leeftijd, om dat er altijd een moeilijker muziekstuk is houd het hersengebieden actief die normaal verzwakken en bijdragen aan bijvoorbeeld vergeetachtigheid. 

Bekijk ook eens de volgende video over het belang van muziek en een muziekinstrumenten leren bespelen, welke bijzonderheden er in onderzoeken gevonden zijn.